اعلام تغییراتی در برنامههای درسی و آموزشی سوریه که بدون آگاهی شهروندان سوری صورت گرفته و نشان از «اسلامی» شدن محتوای آموزشی در این کشور دارد، نگرانیهایی را در سوریه برانگیخته است.
صفحه فیسبوک وزارت آموزش و پرورش دولت انتقالی برنامه درسی جدیدی را برای همه گروههای سنی منتشر کرده است که نشان میدهد برنامههای درسی جنبه اسلامیتری به خود خواهند گرفت. در تغییرات جدید همچنین هرگونه اشاره به دوران اسد در همه موضوعات حذف شده است.
در میان این تغییرات، عبارت «دفاع از ملت» نیز به «دفاع از الله» تغییر کرده است.
نذیر القادری، وزیر آموزش و پرورش، این اقدام را کم اهمیت جلوه داد و گفت که برنامه درسی اساسا بدون تغییر است و تا زمانی که کمیتههای تخصصی برای بررسی و بازنگری آن تشکیل نشود، به قوت خود باقی خواهد ماند.
براساس تغییرات پیشنهادی، نظریههای فرگشت و بیگبنگ است از برنامه آموزشی علوم حذف میشود.
با تغییرات اعمالشده از سوی حاکمان جدید سوریه، ارجاعات به خدایانی که پیش از اسلام در سوریه پرستش میشدند و همچنین تصاویری از مجسمههای آنها نیز حذف میشود.
به نظر میرسد با این تغییرات اهمیت قهرمان بزرگ سوری ملکه زنوبیا، که زمانی در دوران روم بر پالمیرا حکومت میکرد، کم اهمیت جلوه داده شده است.
با تغییرات اعمالشده، دوران اسد، از جمله اشعاری که در گرامیداشت بشار اسد و پدرش حافظ اسد در کتابهای درسی گنجانده شده بود، اساسا از برنامههای درسی حذف شده است.
القادری در بیانیهای گفت که تنها دستوراتی که صادر کرده است مربوط به حذف محتوایی بوده است که به گفته او به تجلیل از «رژیم از بین رفته اسد» و درج پرچم انقلاب سوریه در همه کتابهای درسی مرتبط بوده است.
این تغییرات مورد استقبال برخی از سوری ها قرار گرفته است.
اما این اقدام زنگ خطر را در میان فعالان جامعه مدنی که بسیاری از آنها برای اولین بار پس از سالها به سوریه بازگشتهاند، به صدا درآورده است. آنها میترسند که این اقدام نشانهای از آن باشد که صدای آنها و گروهها و جوامع مختلف در سراسر کشور، ممکن است تحت رهبری جدید نادیده گرفته شوند.
در پی اعلام این تغییرات، فراخوانهایی برای اعتراضات پیش از شروع فصل جدید تحصیلی در روز یکشنبه شکل گرفته است.
فعالان میخواهند مخالفت خود را با هر گونه اقدام دولت انتقالی برای ایجاد تغییرات در سیستم آموزشی یا هر نهاد دولتی دیگر، بدون مشارکت همه بخشهای جامعه سوریه اعلام کنند.
مقامات جدید بر برگزاری یک کنفرانس گفتگوی ملی تاکید و با جلساتی با جوامع مختلف، از مسیحیان گرفته تا کردها و هنرمندان و روشنفکران، برگزار کردهاند.
پیام حاکمان جدید در هفتههای اخیر این بوده است که آنها میخواهند سوریه جدیدی را با مشارکت همه بخشهای جامعه بسازند.
اما فعالان بر این باورند که تغییرات یکجانبه در برنامه درسی مدارس چنین وعدههایی را کمرنگ میکند و میخواهند از همان ابتدا برای دفاع از ارزشهایی مانند آزادی و فراگیری که اکنون با برکناری بشار اسد امکانپذیر شده است، تلاش کنند.