در پی انتشار گزارشها از بازداشت دهها شاعر، فعال فرهنگی و شهروند اهل سنت در استان خوزستان، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران از «انهدام یک شبکه جاسوسی» در این استان خبر داد.
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران شامگاه جمعه ۲۱ دی در اطلاعیهای با اعلام این خبر، فعالان عرب بازداشت شده را به عنوان «عوامل شبکه جاسوسی مرتبط با سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس» معرفی کرد.
این نهاد امنیتی، افراد بازداشت شده را به «جمعآوری اطلاعات از مراکز حساس استان خوزستان» متهم کرد و نوشت که آنها پس از دستگیری به مراجع قضایی تحویل داده شدند.
طی یک ماه گذشته دهها شاعر، فعال فرهنگی، مدنی، رسانهای و محیط زیستی عرب در استان خوزستان بازداشت شدند.
این بازداشتها با ضبط وسایل شخصی بازداشتشدگان از جمله تلفنهای همراه و رایانههای شخصی آنها همراه بوده است.
بیش از ۱۰۰ تن نیز پس از احضار به بازداشتگاههای اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات در این استان، تحت بازجویی و تهدید قرار گرفتند.
ایراناینترنشنال پیش از این در ۲۰ دی ماه هویت شماری از افراد بازداشت شده را در گزارشی به نقل از منابع حقوق بشری منتشر کرد: دهها شاعر و فعال فرهنگی عرب در استان خوزستان بازداشت شدند
بازداشتهایی که ادامه دارند
در تازهترین نمونه از بازداشت شهروندان در استان خوزستان، سازمان حقوق بشری کارون که اخبار نقض حقوق شهروندان عرب در ایران را پوشش میدهد، گزارش داد که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از آغاز دی ماه تاکنون بیش از ۱۰ شهروند اهل سنت را در اهواز بازداشت کردند.
عبدالمالک حیدری، محمد حیدری، خلیل خزرجی، على خزرجی (ابوجبير)، رضا زهیری، محمد سيلاوی، رضا شموسی، على عموری، يونس غرباوی و محمد مروانی، هویت افراد بازداشت شده است که در این گزارش به آنها اشاره شده است.
این سازمان حقوق بشری در گزارش خود نوشت بازداشتها نگرانیهایی را درباره محدودیتهای مذهبی و آزادیهای فردی در استان خوزستان ایجاد کرده است.
طبق این گزارش، اوایل ماه گذشته نیز پنج شهروند از جمله رضا حزباوی، احمد سمیرات، مهدی سمیرات، نبی سمیرات و مهدی سمیری، پس از احضار به دادگاه انقلاب اهواز بازداشت و به زندان مرکزی اهواز (شیبان) منتقل شدند.
در این گزارش آمده است این افراد پیشتر پس از بازگشت از سفر حج، در فرودگاه اهواز مورد بازجویی و تفتیش قرار گرفته بودند و تلفنهای همراهشان ضبط شده بود.
آنها پس از آن نیز به یکی از نهادهای امنیتی احضار و در خصوص «اقامه نماز به شیوه اهل سنت در ایام حج» بازجویی شدند.
این سازمان حقوق بشری در گزارشی دیگر از بازداشت دو شهروند به نامهای سعيد دورقى و محمد شخيتىپور (عبيات) در اهواز خبر داد و نوشت که پس از بازداشت این افراد، هیچ اطلاعی از وضعیت آنها در دست نیست.
سرکوب فعالان مدنی و سیاسی از آغاز خیزش «زن، زندگی، آزادی» در شهریور ۱۴۰۱ شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.
پیش از این در ششم دی ماه، سایت حقوق بشری هرانا در گزارش سالانه جدید خود خبر داد در سال گذشته میلادی دستکم دو هزار و ۷۸۳ شهروند به دلیل فعالیتهای سیاسی و مدنی، به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند.